Futbalový klub FAMT žiada diskusiu o podpore mládežníckeho športu

03.08.2012 Prešov

Prešov 3. augusta (TASR) - Predstavitelia futbalového klubu FAMT Prešov sú presvedčení, že v meste sú športové kluby, ktoré sa zodpovedne venujú práci s mládežou a preto by si zaslúžili podporu zo strany samosprávy. Vyzývajú samosprávu i ďalšie kluby na širokú diskusiu na túto tému.
Predseda spomínaného klubu Richard Scholtés tento návrh zaslal primátorovi Pavlovi Hagyarimu prostredníctvom otvoreného listu, ktorý vznikol na podnet rodičov detí registrovaných v klube. Podľa neho podnetom bola skutočnosť, že mesto sa zaoberá možnosťou podporiť mládežnícku činnosť 1. FC Tatran, ktorý sa dostal do finančných problémov.
Scholtés je presvedčený, že v meste je množstvo klubov a združení vo viacerých športových oblastiach a preto je podľa neho potrebné zadefinovať spravodlivé prideľovania finančných prostriedkov. Konkretizoval, že FAMT Prešov má dnes 120 hráčov v ôsmich kategóriách.
"Obraciame sa preto na Vás s požiadavkou na širokú, verejnú a otvorenú diskusiu o rozvoji mládežníckeho športu v meste Prešov a na jeho spravodlivejšiu podporu," uvádza sa v otvorenom liste.
Scholtés dodáva, že týmto listom chce upozorniť kompetentných na skutočnosť, že 1. FC Tatran Prešov nie je jediným futbalovým a športovým klubom, ktorý sa venuje mládeži, hoci treba plne rešpektovať jeho históriu a prínos. "Uvedomujeme si, že finančných prostriedkov v čase krízy nie je dosť, ale sú deti v iných kluboch menejcenné. Aj naši rodičia platia mestské dane i dane Slovenskej republike, ktoré prichádzajú mestu," vysvetľuje Scholtés. Pripomenul, že krajské mesto vyčleňuje oproti iným samosprávam na športové aktivity deti a mládeže organizované v kluboch minimum peňazí. Zdôraznil, že rovnako sa s týmto listom ich klub obracia ja na iné športové kluby, ktoré aktívne pôsobia v meste Prešov, aby podporili ich snahu a zapojili sa do širokej diskusie.
Podľa primátora Hagyariho je problém športu mimoriadne aktuálny, najmä s dôrazom na mládež. Pripomenul, že zo zákona patrí táto kompetencia štátu a je potrebné prijať legislatívne zmeny, ktoré by samospráve umožnili väčšiu podporu mládežníckeho športu.
"Ja osobne rád podporím rozvoj mládežníckeho športu, avšak je potrebné, aby tieto aktivity boli koordinované aj s vyšším územným celkom a štátom," uviedol Hagyari s tým, že ZŠ sú v pôsobnosti mesta, SŠ patria VÚC a VŠ pod ministerstvo. Zdôraznil, že viackrát sa navrhlo, aby mesto Prešov dalo percentuálnu časť rozpočtu na šport, avšak zákonné priority mesta ako školy, škôlky, komunikácie, MHD či sociálne služby, to jednoducho neumožňujú.
V tomto roku vyčlenilo mesto na športové aktivity v rozpočte 6352 eur, tie sa však poskytli prevažne na organizáciu športových podujatí.
 

Vyberte región

mark